Nowe doniesienia naukowe
Spożywanie 100% soku pomarańczowego nie przyczynia się do przybierania na wadze lub do otyłości. Przeciwnie: Uczestnicy badania, którzy pili sok pomarańczowy 3x dziennie do głównych posiłków, charakteryzowali się średnim spadkiem netto tkanki tłuszczowej o 0,3 kg.1
Jako wynik 8-tygodniowego badania3, podczas którego ochotnicy codziennie spożywali 100% sok z czerwonych pomarańczowy (bogaty w likopen), zaobserwowano statystyczne obniżenie ciśnienia krwi i insulinooporności.
100% sok pomarańczowy jest bogaty w mikroskładniki, takie jak witamina C i potas – który jak udowodniono pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Spożywanie 100% soku pomarańczowego może ułatwiać przyłączanie się wolnego cholesterolu do lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL)2, zachowując prawidłowe funkcjonowanie i zdrowie serca.
To samo badanie4 wykazało, że spożywanie 100% soku pomarańczowego każdego dnia może prowadzić do lepszej kontroli glikemii z powodu jego niskiego indeksu glikemicznego (IG). W porównaniu do innych pokarmów: szklanka soku pomarańczowego ma niższy indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny niż np. banan5.
Zastrzeżenie: Dołożono wszelkich starań w zakresie weryfikacji powyższych informacji i dbałości o ich rzetelność. Informacje kierowane są do specjalistów z dziedziny zdrowia i nie mają charakteru komercyjnego. Nie są przeznaczone bezpośrednio dla konsumentów. AIJN, Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych nie ponosi żadnej odpowiedzialności, jeśli informacje te zostaną wykorzystane lub przedstawione w celach promocyjnych.