Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) związany ze spożyciem soku owocowego oraz innymi elementami zdrowego stylu życia

Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) związany ze spożyciem soku owocowego oraz innymi elementami zdrowego stylu życia

Toczą się dyskusje odnośnie tego, w jaki sposób nasze wybory produktów do picia wpływają na masę ciała, szczególnie z uwzględnieniem zawartości cukru i gęstości energetycznej. W przeciwieństwie do sugestii pojawiających się w debacie publicznej, ostatnie badania obserwacyjne wykazały, że spożywanie soków owocowych jest statystycznie związane z niższym wskaźnikiem masy ciała.

Badanie Food4Me, przeprowadzone w siedmiu krajach Europy, obejmowało dane pozyskane od 1441 dorosłych Europejczyków, którzy wypełnili kwestionariusz częstotliwości spożycia, w celu oceny ich nawyków żywieniowych. Dane dotyczące masy ciała, wzrostu i obwodu talii także były podawane przez ankietowanych w kwestionariuszu internetowym.

Wyniki wykazały, że spożycie soków owocowych wraz z innymi czynnikami, takimi jak spożywanie tłustych ryb, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechów, produktów mlecznych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, większej ilości błonnika, owoców i warzyw; były wyraźnie związane z niższym wskaźnikiem masy ciała. Natomiast inne czynniki, takie jak ilość czasu spędzonego w pozycji siedzącej, wiązały się z wyższym wskaźnikiem masy ciała.

Wyniki te podkreślają znaczenie ogólnych wzorców żywieniowych i stylu życia dla procesu kontroli masy ciała. W przeciwieństwie do wcześniejszych przekonań, picie soku owocowego wydaje się być częścią korzystnego schematu żywieniowego, który pomaga, a nie utrudnia, utrzymać prawidłową wagę.

Przypisy
Celis-Morales C et al. (2017)

Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries Findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr.