Codzienne spożywanie szklanki 100% soku owocowego nie wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego u osób z cukrzycą typu 2

Spekuluje się, że ze zdrowotnego punktu widzenia, picie 100% soku owocowego nie może być porównywane ze spożywaniem całych owoców. Aby to ocenić z naukowego punktu widzenia, w prospektywnym badaniu przeprowadzonym w USA przeanalizowano, w jaki sposób 100% sok owocowy i owoce wpływają na zwiększanie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego lub wystąpienia cukrzycy typu 2.

W badaniu wzięło udział ponad milion Amerykanek, które wypełniły podstawowy kwestionariusz częstotliwości spożycia, a następnie były poddane regularnej obserwacji na przestrzeni prawie 8 lat. Wyniki pokazały, że umiarkowane spożycie owoców (2,4 w stosunku do 0,3 porcji dziennie) i 100% soków owocowych (225 ml dziennie w porównaniu do braku spożycia) nie wiązało się z występowaniem incydentalnego nadciśnienia tętniczego ani cukrzycą typu 2. Stwierdzono również, że picie 1 porcji 100% soku owocowego dziennie nie zwiększyło ryzyka rozwoju żadnego z tych schorzeń.

Autorzy doszli do wniosku, że spożywanie umiarkowanych ilości 100% soku owocowego lub owoców w istotny sposób nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego lub cukrzycy u kobiet po menopauzie w USA. Należy zauważyć, że jest to badanie obserwacyjne, które ma ograniczenia metodologiczne, ponieważ może jedynie ustalić powiązania, a nie przyczynę i skutek[1].

Przypisy

[1] Auerbach BJ et al. (2017)

Associations of 100% fruit juice versus whole fruit with hypertension and diabetes risk in postmenopausal women: Results from the Women's Health Initiative. Prev Med. 105: 212-218