Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny często spożywanych produktów spożywczych i napojów

Indeks glikemiczny (IG) dostarcza informacji na temat tego, jak produkty spożywcze lub napoje mogą wpływać na poziom glukozy we krwi. Dodatkowo, ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia wielkość porcji. Zdrowsze diety to zazwyczaj te o niższym indeksie i ładunku glikemicznym. Zastanówmy się zatem jak wygląda porównanie 100% soków pomarańczowych i jabłkowych do innych produktów?

Indeks glikemiczny często spożywanych produktów spożywczych i napojów

IG/100 g
  • Biały chleb ± 85
  • Chleb pełnoziarnisty ± 74
  • Płatki kukurydziane ± 81
  • Ugotowany, biały ryż ± 73
  • Jabłka ± 36
  • Pomarańcze ± 43
  • Średnia porcja soku pomarańczowego (200 ml) ± 50
  • Mała porcja soku pomarańczowego (150 ml) ± 50
  • Banany ± 51
  • Gotowane ziemniaki ± 78
  • Słodzone napoje ± 63-68
Wysoki indeks glikemiczny (IG) > 70

Ładunek glikemiczny często spożywanych produktów spożywczych i napojów

ŁG/ porcja
  • Biały chleb 11/30g
  • Chleb pełnoziarnisty 7/30g
  • Płatki kukurydziane 21/30g
  • Ugotowany, biały ryż 28/150g
  • Jabłka 6/120g
  • Pomarańcze 4/120g
  • Średnia porcja soku pomarańczowego (200 ml) 11/250 ml
  • Mała porcja soku pomarańczowego (150 ml) 7/150 ml
  • Banany 11/120g
  • Gotowane ziemniaki 21/150g
  • Słodzone napoje 16-23/250 ml
Wysoki ładunek glikemiczny (ŁG) > 20