Poznaj Panel Ekspertów Naukowych

Podstawy naukowe, wskazówki ekspertów

Program Poznaj soki owocowe (Fruit Juice Matters) powstała w oparciu o dane naukowe. Dodatkowo, aby zapewnić poprawność prezentowanych informacji, stworzyliśmy Panel Ekspertów Naukowych. W jego skład wchodzą niezależni naukowcy, którzy są światowej sławy ekspertami ds. żywności, żywienia i zdrowia.

Nasi eksperci pełnią funkcję doradców przy wszystkich działaniach podejmowanych w ramach inicjatywy Poznaj soki owocowe (Fruit Juice Matters), analizują nowe badania naukowe dotyczące 100% soków owocowych, biorą udział w wydarzeniach naukowych, przeglądają dane i dowody naukowe oraz poszukują ewentualnych luk w aktualnie zgromadzonej wiedzy naukowej.

Nasi międzynarodowi eksperci to:

 

expert_liu.jpg

Dr Rui Hai Liu (Chair)

Profesor nadzwyczajny Wydziału Nauk o Żywności na Cornell University w USA. Prowadzi program badań nad dietą i jej związkiem z chorobami nowotworowymi i przewlekłymi.

expert_reinhold_carle.jpg

Dr Reinhold Carle

Profesor nadzwyczajny Instytutu Nauk o Żywności i Biotechnologii przy Uniwersytecie Hohenheim w Niemczech. Specjalista ds. żywności funkcjonalnej. Autorytet w dziedzinie technologii w zakresie roślinnych produktów spożywczych.

expert_john_sievenpiper.jpg

Dr John Sievenpiper

Profesor nadzwyczajny Wydziału Nauk o Żywieniu na Uniwersytecie Toronto oraz lekarz specjalista na oddziale endokrynologii i przemiany materii Szpitala św. Michała w Toronto w Kanadzie. Ekspert w dziedzinie badań nad cukrami i przemianą materii.

expert_bellisle.jpg

Dr France Bellisle

Dyrektor ds. badań, Grupa Epidemiologii Żywienia, Uniwersytet Paryski 13 we Francji, oraz profesor nadzwyczajny Wydziału Lekarskiego w Zakładzie Medycyny Społecznej i Zapobiegawczej na Uniwersytecie Laval w Quebeku w Kanadzie. Specjalistka w dziedzinie nawyków żywieniowych i badań czynników otyłości wśród dzieci.

expert_david_benton.jpg

Dr David Benton

Profesor nadzwyczajny psychologii konsumpcji z Uniwersytetu Swansea w Wielkiej Brytanii, który prowadził badania nad wielkością porcji i związkiem pomiędzy żywnością a funkcjami umysłowymi.

Thais_Cesar.jpg

Dr Thais Cesar

Profesor nadzwyczajny Wydziału Żywienia i Farmacji na Uniwersytecie Sao Paulo (UNESP) w Brazylii, specjalizuje się żywieniu i właściwościach metabolicznych owoców cytrusowych. Szczególnie interesuje się bioaktywnymi związkami owoców cytrusowych i ich potencjalną rolą w zapobieganiu rozwojowi chorób przewlekłych.