Jak produkuje się soki?

JAK PRODUKOWANY JEST 100% SOK POMARAŃCZOWY sok nie z soku zagęszczonego

SAD

Owoce do produkcji soków zbierane są w sadach
Produkcja przebiega szybko, aby owoce nie traciły witamin i wartości odżywczych
Pasteryzacja pozwala wydłużyć okres przydatności soku do spożycia
SOK NIEPASTERYZOWANY
Sok jednodniowy NFC*
SOK PASTERYZOWANY
Sok NFC*
Trwałe opakowania takie jak karton pomagają zachować smak i wartości odżywcze soku, chroniąc go przed wpływem czynników zewnętrznych: światła i powietrza
100% sok, to sok wyciśnięty z owocu
100% sok owocowy nigdy nie zawiera cukrów dodanych i konserwantów
Spożywanie 100% soku owocowego jest wygodnym sposobem na zwiększenie spożycia owoców i wsparcie właściwego stanu zdrowia

* Sok nie z soku zagęszczonego   Zastrzeżenie: Dołożono wszelkich starań, aby informacje zawarte w tym dokumencie były wiarygodne i potwierdzone. Informacje są przeznaczone wyłącznie do celów związanych z komunikacją niekomercyjną, wyłącznie dla specjalistów z dziedziny żywienia i zdrowia. Informacje podane w tej dokumentacji nie stanowią porady dietetycznej.

Proces produkcji soku owocowego zależy od tego, czy jest on wytwarzany z soku zagęszczonego, czy nie z soku zagęszczonego. Spójrzmy, jak to wygląda na przykładzie soku pomarańczowego:[1]

Produkcja nie z soku zagęszczonego

Podobnie, jak w przypadku wszystkich soków owocowych, historia soku pomarańczowego rozpoczyna się w sadzie, gdzie owoce są uprawiane. Kiedy pomarańcze już dojrzeją, lokalni plantatorzy zbierają je ręcznie z drzew. Następnie dojrzałe owoce trafiają bezpośrednio do zakładu produkcyjnego, gdzie poddawane są szczegółowej kontroli – do produkcji soku pomarańczowego wybierane są jedynie zdrowe i dojrzałe pomarańcze. Proces kontroli przebiega szybko, aby owoce nie straciły naturalnych składników odżywczych i witamin. Ponieważ owoce dostarczane są prosto z sadów pomarańczowych, przed wyciśnięciem soku są dokładnie myte.

Sok po wyciśnięciu z pomarańczy jest zazwyczaj poddawany pasteryzacji, aby przedłużyć okres jego przydatności do spożycia. Jest to powszechna i ogólnie przyjęta praktyka, która pomaga chronić naturalne składniki odżywcze soku i zachować jego najwyższą jakość.

Produkcja z soku zagęszczonego

W tym przypadku, proces produkcji ma więcej etapów. W zależności od zastosowanej technologii, sok podgrzewa się, aby odprowadzić znajdującą się w nim wodę albo poddaje się go procesowi ultrafiltracji, a następnie zagęszcza stosując technologię odwróconej osmozy. W taki sposób powstaje sok zagęszczony! Na kolejnych etapach produkcji woda jest ponownie dodawana do soku zagęszczonego w maksymalnie takiej samej ilości jaka wcześniej została usunięta i po odpowiednim wymieszaniu, otrzymuje się sok o wysokiej jakości.

Na koniec należy podkreślić, że niezależnie od zastosowanej metody, czy jest to sok z soku zagęszczonego, czy sok nie z soku zagęszczonego, wykorzystywane są te same świeże surowce, które (zgodnie z definicją Komisji Europejskiej) są uważane za mało przetworzone owoce. Następnie sok pomarańczowy jest pakowany w sposób, który pomaga chronić witaminy i składniki mineralne przed wpływem czynników zewnętrznych[1].

Przypisy