Profil składników odżywczych

Soki naturalnie zawierają ok. 10% cukru. Pozostałe 90% to woda, witaminy, składniki mineralne i fitoskładniki.1

Zawartość witamin, składników mineralnych oraz innych składników odżywczych w soku owocowym zależy od owoców, z których wyciśnięto sok. Na przykład sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych składników odżywczych, w tym folianów i potasu. Sok ten zawiera także niewielkie ilości wielu innych składników.1

Więcej informacji o profilu odżywczym 100% soku pomarańczowego tutaj: ,,Profil odżywczy 100% soku pomarańczowego" i w źródłach zewnętrznych.

 

Przypisy:

1. Ministerstwo Zdrowia Wielkiej Brytanii. Analiza składników odżywczych zawartych w owocach i warzywach. Dostępna na stronie:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/167942/Nutrient_analysis_of_fruit_and_vegetables_-_Summary_Report.pdf

2. Zewnętrzne materiały źródłowe mogą zawierać informacje niezwiązane bezpośrednio z zawartością strony Fruit Juice Matters. Przypisy nie są sprawdzone pod względem zgodności z oświadczeniami zdrowotnymi. Dołożyliśmy największej staranności, aby w momencie publikacji cytowane źródła były wiarygodne i miarodajne. AIJN nie ponosi żadnej odpowiedzialności za dokładność informacji przygotowanych przez podmioty zewnętrzne.

 

 

Węglowodany i cukry
Węglowodany i cukry w 100% soku owocowym

Węglowodany, w tym cukry, w 100% soku owocowym są cukrami naturalnymi, obecnymi w owocach, z których go wyciśnięto.1

Czytaj więcej

Witaminy i minerały
Witaminy i składniki mineralne w 100% sokach owocowych

Razem z sokiem wyciskanym z owoców, wyściskane są również składniki odżywcze.  Witaminy i minerały w 100% soku owocowym przyczyniają się do zachowania zdrowej i zbilansowanej diety.1

Czytaj więcej

Składniki odżywcze
Co to są fitoskładniki?

Sok owocowy składa się przeciętnie w 90% z wody, oprócz tego występują w nim witaminy (np. witamina C), składniki mineralne i fitoskładniki.1 Fitoskładniki to związki roślinne (naturalnie występujące substancje), które są obecne w owocach i sokach owocowych. Nie poznano jeszcze w pełni ich mechanizmów działania.

Czytaj więcej

Fruktoza
Poznaj więcej faktów o fruktozie

Owoce zawierają naturalne cukry takie jak np. fruktoza, glukoza, sacharoza, które stanowią ok. 10% soku owocowego.

 

 

Czytaj więcej